BIY AD

3 Eylül 2010 Cuma

Transfer Döneminde Taraftar Psikolojisi


İnsan psikolojisini irdelemek büyük iş. Kişinin ne zaman ne yaptığını ve yapacağını algılayabilmek çok güç. Üniversitede psikoloji eğitimi almış olsam insan psikolojisini daha derinden anlayabilmek için transfer dönemindeki taraftar profillerini yakından incelerdim. Eminim ki çok ilginç sonuçlarla karşılaşılırdı.

Galatasaray cephesinden başlayalım. Yeni transferlere sevinmek gayet doğal ama Galatasaray cephesinde işler epey karışık. Daha düne kadar "tu kaka" edilen Adnan Sezgin, Misimoviç ve Insua transferlerinden sonra neredeyse omuzlara alınacak. Tamam, illa eleştirin demiyorum ama bu gidiş kulüplerin "tüketim manyağı" olmasını tetikleyen bir durum. Manisaspor'a bakın. Lige kötü başladıkları için ekonomik koşullarının çok çok üstünde bir oyuncuyu, Makukula'yı transfer ettiler. Sezon sonu ligde kalamazlarsa durumları felaket.

Yukarıdaki örneği verdim çünkü Galatasaray'ın son dakika hamleleri tam bir günü kurtarma çabası. Ve görünen o ki beklenen, istenen etkiyi yaptı. Anladığım kadarıyla Galatasaray yönetimi Prekazi'nin getirdiği Jovanoviç'i kadroya dahil etmek istiyordu fakat taraftar tepkisinden çekindikleri için vazgeçtiler.

Yanlış anlamanızı istemem Misimoviç ve Insua transferleri Galatasaray'a katkı sağlayacaktır ama günü kurtarma hamlelerine bu derece prim vermek bence doğru değil. Yoksa Misimoviç elbette çok kaliteli bir futbolcu keza Insua da.

Beşiktaş ve Fatih Tekke'den devam edelim. Robinho transferini bekleyen Beşiktaş taraftarı, Fatih Tekke açıklanınca transfer sezonu boyunca yapılan tüm olumlu hamleleri bir kalemde sildi. Forumlarda yazanlara bir bakın, gözlerinize inanamayacaksınız! İlk kötü sonuçta ortalığı yıkarız diyen bile var.

Beşiktaş yönetimi son dakikada tüm ekonomik verileri yoksayarak Robinho'yu transfer etse onlardan iyisi olmayacaktı. Fakat takım içi dengeler ve ekonomik veriler adeta alt üst olacaktı. Belki bir sene için dört, beş sene heba edilecekti.

Transfer döneminin en serin kanlı taraftarı Fenerbahçe tarafındaydı. Belki yönetim kurulundan ümidi kestiklerinden, belki de son dakika şoklarından ve taraftarlıktan yorulduklarından sessiz sedasız bir transfer dönemi geçirdiler. Robinho dedikoduları haricinde forumlara yansıyan, tartışılan bir durumları olmadı.

Anlattığım konular irili ufaklı bir şekilde tüm Anadolu takımları için geçerli. Sözün özü, diyeceğim şudur ki transfer dönemi tüketim toplumu halimizi gittikçe şiddetlendiriyor. Hele 1 eylül günleri harcanan paranın haddi hesabı olmuyor.

5 yorum:

tayfun dedi ki...

Bir hafta önce galatasarayda herkesöfke kusuyordu şimdi herkes sütliman.
İşin komik tarafı bu gün adnan polat tv de transferleri rjkaard'ın isteği doğrultusunda yaptık diyor.aynı hoca çok değil karpaty maçında bu kalitedeki oyuncularla ancak bunu yapabilirim deyip yönetime sallıyor.
bonservis hariç Makukulaya 1.250.000 euro veren manisaspor'un işide akıl karı değil. o meblağları trabzonspor kabul etmedi.

muyek dedi ki...

Cok guzel konuya el atmissin Goksel. Millet olarak zaten isimizi son dakikaya birakmak en geleneksel huyumuz :) Boyle herseyimizi plansiz , programsiz yaptigimiz icin de tuketim toplumu olarak adlandirilmamiz gayet normal.

Isin transfer boyutune gelirsek, bazi transferler vardir ki tamamen spontane gelisir ve son dakikada bitirilir. Ornegin Misimovicin Galatasaraya getirilmesi gibi. Hikayesini sende okumussundur, Diego Juve ile yollari ayiriyor, Misimovic Wolfsburgta iskartaya cikiyor ve olaylar bu sekilde gelisip Galatasarayin lehine gelisen gayet basarili bir transfer. Ya da Fatih Tekke, forvet ariyan Besiktas icin gayet ekonomik, guzel bir son dakika takviyesi.


Ama bunlarin yaninda bazi bilincisz kuluplerimiz ki bunlar Anadolu klupleri oluyor genelde, transfer yapmak icin son dakikada bir suru gereksiz adami alip kadro sisiriyorlar. Madem senin sezon basinda stoper veya on libero acigin vardi neden bekliyorsun son dakikaya kadar. Hadi alicagin adamin bonservisi yuksek olur, baska derdi olur alamazsin beklersin ama neden ornegin bir Alloum Saidou veya Konfory Sylla son dakikada Anadolu takimlarimiz icin can simidi oluyorlar gercekten anlamiyorum.

Artik gercekten bazi takimlarimizin Turkiye ligini is kapisi bellemis, futbolumuza hic bir katki yapmayan , hatta kalitesini hergun dusuren son dakika transferlerinden vazgecmesi lazim.

Tolga Dogantez 35 yasinda Karsiyakaya transfer ediliyor, Tolganin ahi gitmis vahi kalmis, Karsiyakaya vericeginden cok alicagi olur ama can simdi Tolga gelip 1lige cikma hayalleri kuran Karsiyakada defansi toparlicak.

Ya da bir Ayman Abdelaziz Rizesporda millete tekme tokat atmaktan fazla ne verebilcek. Ornekler hep 2ligden oldu ama Super Ligdede buna benzer bircok son dakika transferi yapildi.

Tek temennim biraz kluplerimizin bilincli yonetilmesi ve milli servetimiz olan paranin bu kadar kolay car cur edilmemesi.

gkslsrt dedi ki...

Manisaspor çok uçtu sahiden tayfun. İşler umulduğu gibi gitmezse sonu felaket olabilir.

Kaplumbağa gibi yavaş yavaş bilinçli transferler yapmaya başlıyoruz ama sıfır soruna daha epey yolumuz var gibi muyek.

Son dakika transferleri sezon başlangıcında umduğunu bulamayan takımlar için can simidi oluyor. Zaten takım kötü gidiyorsa yapılacak ilk hamle transfer dönemi açıksa transfer yapmak, değilse antrenörü yollamak. Mesela Kasımpaşa'nın ne yapmak istediğini bir türlü anlamıyorum. 4 tecrübeli adamı yolladılar, son anda yine onlara benzer oyuncular aldılar. Paçalarımızdan hesapsızlık akıyor kısacası :)

muyek dedi ki...

Kasimpasa bende de gercekten hayal kirikligi yaratti , gecen sene oynadiklari hucum futbolunu cok taktir etmistim, bu sene ilk 3 hafta itibariyla yeller esiyor, aldiklari adamlar belli ki ayni randimani vermiyorlar.

Koray gonderilmis, Baris Bagdas ya sakat ya hoca oynatmiyor, defans allaha emanet resmen. Yilmaz hoca Murat Erdogona cok cikisirdi ama Koray ile ikisinin eksikligini cok hissedicek gibi bu sezon.

Konyaspor tam bir transfer cilginligi yapti bu sezon. Ziya Dogan tamamen kim var kim yok toplamis Bulent Uygun misali. Forvet olarak son 2 isim kiralik Murat Tosun ve eski Denizlisporlu Ismael Bongoura alinmis. Gercekten yuh demek istiyorum , cunku Tazemeta, Eser Yagmur, Lityanyali eleman, Bongoura , Murat Tosundan hangisi oynicak merak ediyorum.

Resmen gecekondu insaati gibi carpik ve orantisiz hamleler. Seviniyordum bu sene kaliteli guzel transferler yapiliyor diye ama son dakika 1 eylul transferleri epey yaniltti beni.

gkslsrt dedi ki...

Son gün bizim takımlar çıldırıyor muyek. Bucaspor yine sakin atlattı ama Ziya Doğan ile Konyaspor tam coştu. Ellerinde neredeyse 30 kişiyi aşkın bir kadro var. Merak ediyorum, Ziya Doğan bir gün 3 büyüklerden birini çalıştırsa nasıl bir kadro kuracak! Bu kadroyu görebilmek için bile Ziya Doğan'ın 3 büyüklerden birinin başına gelmesini isterim. Biraz dalga geçtik ama Ziya Doğan başarılı bir antrenör. Özellikle küme düşmemeye oynayan takımlar için ideal.